Aparatul dentar invizibil – prezentare de caz

Aparatul dentar invizibil – prezentare de caz

D.C., în vârstă de 30 de ani, s-a prezentat la clinica noastră pentru tratament ortodontic, principala dorinţă fiind alinierea dinţilor frontali cu o tehnică „invizibilă”.

În afară de o înghesuire uşoară la nivelul frontalilor, pacientul prezintă o edentaţie de molar de 6 ani – molarul din partea stângă jos s-a pierdut în urmă cu mai mulţi ani iar, în lipsa aplicării unui implant sau a realizării unei punţi, spaţiul s-a închis parţial. În prezent, cei aproximativ 3 mm de spaţiu nu permit o soluţie protetică adecvată.

În partea dreapta sus există o lucrare fixă de 3 elemente, bine adaptată, la care pacientul nu doreşte să renunţe şi, prin urmare, a fost necesar ca tratamentul ortodontic să nu acţioneze la acest nivel pentru a nu afecta integritatea punţii.

Fotografii care ilustrează situaţia iniţială:

Soluţia asupra căreia am convenit a fost un tratament în 2 etape:

  • În prima etapă se va rezolva înghesuirea dinţilor frontali cu ajutorul a 2 aparate aplicate pe lingual (în spatele dinţilor), metoda purtând numele de „Social Six Treatment”. Acest aparat ortodontic parţial este practic invizibil din exterior, aşa încât estetica zâmbetului pacientului nostru nu este afectată deloc.
  • În a doua etapă, un aparat ortodontic parţial aplicat pe exteriorul dinţilor, în partea stângă jos, va închide spaţiul restant în urma pierderii molarului de 6 ani şi va rezolva micile rotaţii ale dinţilor de la acest nivel. Pentru o eficienţă crescută se va apela la un miniimplant, un element auxiliar care oferă un punct de aplicare a forţelor ortodontice strict osos, neafectând, astfel, poziţia dinţilor frontali.
  • Durata estimată a primei etape: 4-5 luni
  • Durata estimată a etapei a doua: aproximatin 6 luni.

Fotografii intraorale la 3 luni de la aplicarea aparatelor parţiale Social Six:

În acest moment, zâmbetul pacientului este aproape perfect:

social-six3

Leave a Comment

*

code

Inline
ArtisticDent
Inline
ArtisticDent