Anestezia dentară și alăptarea - mit și realitate
Titlul susține o temă controversată mai ales în rândul pacientelor care ne trec pragul. Astfel, noi ne dorim să scoatem adevărul la suprafață, prin informații concrete si corecte, astfel încât toate întrebările si dubiile legate de acest subiect să-și găsească răspunsurile.
Copiii au dreptul, recunoscut prin lege internațională, la o nutriție bună. Lumea are obligația de a proteja acest drept, bazându-se pe marea experiență acumulată și pe cunoștințele științifice dobândite. Acest lucru este nu doar posibil, ci și obligatoriu.
(The State of the World's Children, 1998)
Deoarece unii cred că alăptarea este incompatibilă cu anestezia dentară, radiografiile dentare și anumite medicamente, mamele care alăptează amână adesea vizita la dentist, suportând între timp dureri imense. Din păcate, amânarea vizitelor la medicul stomatolog duce in timp la apariția complicațiilor dentare si in cazuri grave, la infectii masive, urmate de pierderea dinților.
Chiar dacă, în majoritatea cazurilor, mamelor li se spune că trebuie să întrerupă temporar sau definitiv alăptarea pentru a putea beneficia tratamente stomatologice, in realitate, acest lucru nu este obligatoriu.
Necesitatea anesteziei dentare nu ar trebui să fie un motiv pentru amânarea sau oprirea alăptării. De fiecare dată când se utilizează o anumită substanță anestezica pentru realizarea unei anestezii dentare pe perioada alăptării, potențialele efecte adverse farmacologice ale substantei respective sunt în contrast cu potențialele beneficii ale alăptării pentru mamă și nou-născut. Alăptarea aduce beneficii multiple atât pentru bebeluș , cât și pentru proaspăta mămică:
- OMS susține că alăptarea optimă este măsura cu cel mai mare impact din punct de vedere al supraviețuirii nou-născutului;
- laptele matern conține imunoglobuline, lactoferina, seleniu, betacaroten și fibre prebiotice cu rol în maturarea sistemului imunitar;
- lactoferina, acizii grasi polinesaturați și vitamina K au rol în dezvoltarea și funcționarea sistemului cardiovascular;
- alăptarea presupune legatura indispensabilă între mamă și nou-născut, de stabilire a echilibrului între nevoile nou-născutului și conștientizarea noului statut de proaspăt mamă; etc.
Nu este nevoie ca femeile care alaptează să evite tratamentele stomatologice! Anestezia dentară este compatibilă cu alăptarea, fără a renunța la avantajele laptelui matern, având riscuri minime pentru nou-născut. DE CE?
Anestezia dentară este sigură din mai multe puncte de vedere:
1. În primul, anestezia dentară este locală!
Înseamnă că doar o porțiune a maxilarului va fi amorțită și, prin urmare, anestezicul folosit de medicul stomatolog abia dacă va fi detectabil în sângele și laptele matern. Există anumite substanțe anestezice precum Bupivacaina, Lidocaina, Halotan - folosit in anestezia generala, Epinefrina = agent stimulator folosit in anestezie, care sunt încadrate ca sigure în categoria riscului pentru alăptare, conform publicației "Medications and Mother's Milk - Thomas Hale, Phd, ed 2004. Astfel, nu este necesar să se pompeze și să se „descarce” laptele matern, mai ales că acest lucru nu ar accelera oricum eliminarea anestezicului din organismul mamei.
Numele medicamentului | Aprobat AAP* | Categorie de risc pentru sarcină** | Categorie de risc pentru alăptare*** |
Articaina | NR | - | NR |
Bupivacaina | NR | C | L2 |
Lidocaina | Aprobat | C | L2 |
Mepivacaina | NR | C | L3 |
Procaina | NR | C | L3 |
* Conform politicii AAP ( Academia Americana de Pediatrie)- The Transfer of Drgus and Other Chemicals Into Human Milk, revizuit 2001
**Conform Medications and Mother's Milk - Thomas Hale, PhD 2004
- L1 = cel mai sigur A = studiile controlate arata ca nu sunt riscuri
- L2 = sigur B =nu exista dovezi ca prezinta riscuri
- L3 = siguranță moderată C =riscurile nu pot fi excluse
- L4= posibil pericol D=dovezi ale existentei riscului
- L5 = contraindicat X=contraindicate in sarcina
NR= nu a fost analizat.
2. V-ați întrebat vreodată de ce mamele care au născut prin cezarian, pot să alăpteze imediat după naștere?
Substanțele folosite în anestezia epidurala sau generală ( unele sunt aceleași care sunt folosite in anestezia dentară!!! ) au trecut in laptele matern si cu toate acestea femeile alapteaza chiar imediat dupa ce au nascut. Concluzia unui studiu " Excretion of lidocain and bupicavaine in breast milk following epidural anesthesia for cesarean delivery" - D Ortega et al referitor la trecerea substanțelor anestezice folosite în anestezia epidurala în laptele matern - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10225071/ - este că atât lidocaina cât și bupivacaina sunt sigure cu privire la alăptare, nivelurile lor în laptele matern fiind foarte mici, iar în sângele nou-născutului aproape nedetectabile. ( "Breast feeding and Anaesthesia" - J. J. Lee and A.P. Rubin ). De asemenea, studiul nu evidențiază reacții adverse legate de trecerea substanțelor anestezice în laptele matern.
3. Cantitatea de substanță anestezica folosită in anestezia dentară locală este infimă.
Astfel timpul de înjumătățire si timpul de eliminare a substanței anestezice din organismul matern scade foarte mult. În cazul anesteziei locale, substanța este deja în mare parte metabolizată până când mama ajunge acasă și este pregătită să alăpteze. Conform studiului "Anaesthetic agents and excretion in breast milk" - O Spigset M.D., cele mai multe substanțe anestezice utilizate sunt rapid metabolizate de organismul mamei și în consecință , ar fi posibilă alăptarea nou-născutului cât mai curând după intervenția chirurgicală.
4. Tot mai multe studii aduc dovezi în sprijinul efectuării anesteziei dentare, mai ales atunci când ne confruntăm cu o urgență dentară.
Giuliani M, Grossi GB, Pileri M, Lajolo C, Casparrini G., într-un articol intitulat "Could local anesthesia while breast-feeding be harmful to infants?" oferă liniște pentru proaspetele mămici: chiar și după ce au fost supuse unui tratament dentar cu anestezie locală (lidocaina fără adrenalină ), mamele pot continua să alăpteze fără efecte adverse.
În ciuda importanței administrării unei anestezii locale sigure și eficiente în timpul procedurilor stomatologice, puține studii au examinat modul în care efectele acesteia pot fi transmise prin laptele matern. Acest studiu urmărește să măsoare nivelurile a doi compuși anestezici comuni - lidocaină și MEGX - pentru a înțelege mai bine orice risc potențial de toxicitate pentru mamele care alăptează.
Șapte mame care alăptează, cu vârste cuprinse între 23 și 39 de ani, au experimentat efectele unor administrări de 3,6 până la 7,2 ml de lidocaină 2% fără adrenalină, iar concentrațiile din sânge și lapte au fost analizate cu ajutorul unui procedeu de cromatografie lichidă de înaltă performanță. Acest lucru a condus la calcule atât pentru raportul lapte/plasmă al medicamentului, cât și pentru posibilele doze zilnice ingerate de sugari prin alăptare - oferind o nouă perspectivă asupra modului în care aceste medicamente pot interacționa cu alăptarea.
În definitiv, tratamentele stomatologice sunt necesare atât în cazul femeilor însărcinate, cât și a proaspetelor mămici. Pentru a asigura un tratament eficient si un rezultat pe măsură, fără complicații ulterioare (atât pentru tine, cât și pentru cel mic), este important să ii oferi medicului tău stomatolog toate informațiile de care are nevoie.
Așadar, nu toate substanțele anestezice utilizate în medicina dentară, vor dăuna nou-născutului după alăptare. Cu toate acestea, la fel ca în cazul oricărui medicament, este întotdeauna mai bine să fii precaută. Dacă alăptezi și ai nevoie de un tratament dentar, discută mai întâi cu medicul stomatolog despre toate opțiunile disponibile, astfel încât să poți lua o decizie în cunoștință de cauză cu privire la ceea ce este cel mai bine atât pentru tine, cât și pentru copilul tău.
Lasă-ne un comentariu