Una dintre cele mai frecvente probleme dentare la nivel mondial, boala parodontală se caracterizează prin inflamarea țesuturilor moi care înconjoară dintele (gingiile) și pierderea suportului osos.
Boala parodontală debutează printr-o serie de semne și simptome clinice precum: sângerare la periaj, culoare roșu închis a gingiei și mărirea în volum a acesteia. Pe măsura ce timpul trece și nu se intervine, simptomatologia se agravează prin retragerea gingiei cu descoperirea rădăcinii dentare, sensibilitate dentară și disconfort la mestecat și chiar mobilitate dentară pe arcadă. În stadiul final, se ajunge la pierderea dinților de pe arcade.
Parodontologia este o ramură a stomatologiei care se ocupă de bolile gingivale și de țesuturile asociate acestora. Subliniind mereu cât de critică este o bună igienă orală, parodontologia este specializată în depistarea și tratarea afecțiunilor care afectează gingiile și țesuturile de susținere a dinților.
Parodontologul va examina clinic gingiile pentru a vedea dacă există semne de inflamație gingivală și dacă există, va putea să îți recomande un tratament corespunzător gradului de afectare parodontală și osoasă.
- Poate fi prevenită boala parodontală?
Da, în mare măsură. Boala parodontală este în principal cauzată de placa bacteriană, pelicula compusă în principal din bacterii, dar are și factori favorizanți, printre care: fumat, tartrul dentar, trauma ocluzală, dar și boli sistemice (diabet zaharat, leucemie, anemie, pemfigus etc) sau tratamente medicamentoase (cele utilizate în epilepsie, boli cardiovasculare, tratament imunosupresor).
Boala parodontală poate fi prevenită prin practicarea unei bune igiene orale, inclusiv periajul regulat și folosirea aței dentare, și prin vizitarea unui stomatolog pentru controale și igienizări dentare regulate.
O dată trecut de stadiul incipient al bolii parodontale, tratamentul va deveni complex și va viza încetinirea evoluției acesteia.