Chirurgia dentară este ramura stomatologiei care tratează problemele complexe orale, ce împiedică funcționarea și restaurarea dinților, restaurare care nu s-a putut efectua prin metode conservative. Care sunt aceste probleme, mai exact?
- Molari de minte incluși sau semiincluși, canini incluși;
- Extracții ale dinților irecuperabili;
- Diverse chisturi maxilare;
- Tratament chirurgical protetic;
- Chirurgia parodontală;
- Augumentări osoase, regularizări osoase;
- Sinus lift intern și extern (realizate doar în cazuri speciale de inserare a implanturilor dentare) etc.
- Care sunt beneficiile chirurgiei dentare?
Beneficiile chirurgiei dentare sunt numeroase, odată ce scăpăm de cauza tulburărilor dentare.
- Prevenim migrarea dinților inferiori și înghesuirea lor prin extracția molari lor de minte;
- Scăpăm de durere și de infecții ale osului dentar, prin extracția dinților irecuperabili, care întrețin acele procese infecțioase cauzatoare de durere;
- Înlocuim spatiile libere cu dinți prin tratamentul implantului dentar și ajutam la restaurarea funcționalității aparatului dento-maxilar;
- Venim în ajutorul succesului tratamentului cu aparat ortodontic prin descoperirea caninilot inclusi, extracțiile molarilor de minte sau a dinților supranumerari etc.
- Cine este un bun candidat pentru intervențiile chirurgicale?
Un candidat bun pentru o intervenție chirurgicală este o persoană care are o stare generală de sănătate bună și care are o problemă medicală specifică ce poate fi rezolvată prin intervenție chirurgicală.
Înainte de a începe orice fel de intervenție chirurgicală, este important să ai o discuție cu medicul tău despre riscurile și beneficiile implicate, istoricul tău medical și medicația actuală.
- La ce trebuie să te aștepți înainte și după intervenția chirurgicală?
În primul rând, consultația cu medicul tău chirurg este cea mai importantă. În urma acesteia ți se pune un diagnostic corect și ți se stabilește planul de tratament. De asemenea, ți se vor oferi toate informațiile de care ai nevoie și ți se va răspunde la nelămuriri.
Pe toată durata intervenției, nu vei simți durere pentru ca vei fi sub anestezie, deci de o grijă ai scăpat.
În urma intervenției, este posibil să existe durere și disconfort local, însă acest lucru nu trebuie să te îngrijoreze. Medicul curant îți va recomanda anumite medicamente pentru calmarea durerii, dar și pentru a ajuta la o recuperare mai rapidă.
Timpul de recuperare variază de la persoană la persoană, în funcție de intervenția chirurgicală și de starea de sănătate generală. Dacă vei respecta toate indicațiile medicului chirurg, nu vei întâmpina probleme.
- Există riscuri asociate cu procedurile de chirurgie dentară?
Ca orice intervenție chirurgicală este bine sa te informezi despre posibilele riscuri la prima ședință de consultație cu medicul chirurg. Acesta îți va explica la ce să te aștepți pe durata interventiei și după aceasta.
Însă, nu ai niciun motiv de îngrijorare pentru că odată cu introducerea tehnologiei noi, a noilor metode și tehnici chirurgicale, riscurile au devenit minime.