Adiția osoasă dentară
Doresc sa ma adresez in acest articol acelora dintre voi carora li s-a spus, la un moment dat, ca nu au os suficient pentru a li se aplica un implant dentar in regiunea respectiva.
Pe langa extractiile dentare, exista mai multe motive pentru care ati pierdut un volum semnificativ de os. Voi enumera cateva dintre ele:
- Infectiile acute, agresive ale dintelui respectiv;
- Infectiile cronice dentare netratate;
- Extractiile intempestive si/sau agresive, fara respectarea osului alveolar adiacent (iatrogenii);
- Traumatismele accidentale;
- Timpul indelungat post-extractional etc.
Oricare ar fi fost motivul, in acest moment, in regiunea dintelui respectiv, dumneavostra nu aveti suficient volum osos in care poate fi inserat un implant dentar.
De aceea, va voi prezenta mai pe larg si pe intelesul dumneavoastra solutia ideala de tratament, cea de aditionare osoasa. Precizez ca nu voi detalia tehnicile chirurgicale existente (nu consider ca prezinta un interes pentru cititor, insa daca sunt doritori, va stau la dispozitie), ci voi incerca sa va creez o imagine despre ce inseamna aditia osoasa, de oricare tip ar fi aceasta. Astfel avem 3 categorii de aditie osoasa:
1. ADITIA OSOASA ORIZONTALA: se realizeaza cand avem suficienta inaltime osoasa, dar nu avem grosimea necesara unui implant dentar.
Ca si tehnici utilizate, enumar: bone-split, expandarea osoasa, aditie osoasa laterala cu protejare cu membrane de colagen ai/sau titan membrane.
2. ADITIA OSOASA VERTICALA: se realizeaza cand avem grosimea necesara inserarii unui implant dentar, dar nu avem si inaltimea necesara.
Ca si tehnici utilizate, amintesc: sinus lift extern (procedeul Caldwell-Luc), sinus lift intern, bone grafting, bone augmentation (augmentare osoasa).
3. ADITIILE OSOASE COMBINATE VERTICAL/ORIZONTAL: se realizeaza cand nu avem nici inaltimea si nici grosimenea necesara inserarii unui implant dentar.
Dupa toata experienta mea de chirurg dento-alveolar si implantolog, as avea urmatoarele sfaturi pentru dumneavoastra:
- Este preferabil sa fie folosit os autolog (osul dumneavoastra transplantat), acesta creand in viitor cel mai calitativ tesut osos pentru primirea unui viitor implant dentar;
- Este preferabil sa se foloseasca biomateriale de cea mai buna calitate, chiar daca acestea cresc pretul aditiei osoase, raportul aditie osoasa-pret creand fiabilitatea si calitatea osului adiacent;
- Recomand atentie maxima la urmatoarele extractii pe care le veti face, sa aveti in minte pastrarea osului pentru a nu ajunge din nou in situatia de a avea nevoie de aditie osoasa;
- Este nevoie de un timp destul de lung pentru vindecare, asa ca nu va grabiti sa aveti in gura dintele dorit (rezultatul final al aditiei osoase, urmate de implantul dentar).
Sper ca v-am putut fi de ajutor si astept intrebari daca mai exista nelamuriri.
Toate cele bune,
Dr. Sorin Gageanu
Lasă-ne un comentariu