Dințișorii de lapte și caria dentară: de ce să venim cu cel mic la dentist?
Dinții temporari, cunoscuți in popor ca și dinții de lapte, sunt de o importanță majoră pentru sănătatea orală a celor mici. Pe lângă rolul jucat în mestecarea și digestia alimentelor, ei contribuie la dezvoltarea corectă a vorbirii (formarea și articularea cuvintelor), contribuie la dezvoltarea sănătoasă a maxilarului și a mușchilor feței, păstrează loc pentru dinții permanenți etc.
Însă, în lipsa unei îngrijiri orale corecte, dinții de lapte sunt mai susceptibili la carii decât dinții permanenți și pot cauza probleme mari de sănătate generală. Cum pot fi evitate aceste probleme mari? În acest articol, ne-am propus să vă vorbim despre:
- importanța îngrijirii dinților de lapte,
- cum se manifestă caria dentară la copii și
- de ce este esențial să aducem copilul la un medic specialist în pedodonție în București.
De ce să îngrijim dinții de lapte ai copiilor?
Deși dinții de lapte sunt temporari, rolul lor în sănătatea orală și generală pe termen lung nu trebuie subestimat. Cariile netratate la dinții de lapte determină:
- durere dentară cu lipsa poftei de mâncare, masticație greoaie pe partea cu dintele afectat, probleme legate de concentrarea copilului in timpul școlii/antrenamentelor sau chiar probleme legate de somn, afectând calitatea vieții acestuia;
- durere gingivală și sângerare;
- infecții dentare cu durere accentuată;
- respirație urât mirositoare;
- aspect inestetic dacă vorbim de afectarea dinților frontali;
- perturbarea in procesul natural de erupție a dinților permanenți cu modificări de poziție a dinților, urmate de perturbări în ocluzia dentară si chiar probleme articulare.
Cum se manifestă caria la copii?
- Caria dentară este una dintre cele mai comune probleme de sănătate orală la copii.
- Primul semn de carie dentară la copii reprezintă apariția unei pete albicioase pe dinți ( atenție mare la depozitele de placă bacteriană care ascund aceste pete albe!).
- Petele albicioase, se vor transforma rapid in pete brune, urmate de formarea unor cavități dentare, negre, mai mari sau mai mici și dureroase la rece sau dulce.
- Dacă acestea nu sunt tratate, pot provoca durere și infecții, uneori ajungând și necesitatea extragerii dinților de lapte cariați.
Caria la copii de 2 ani: tratament
Tratamentul cariilor la copii depinde de severitatea acestora. În stadiile incipiente, un tratament non-invaziv cum ar fi fluorizarea dentară ajută la stoparea progresiei cariilor și la remineralizarea smalțului dentar. Pentru cariile mai avansate, tratamentul variază de la realizarea obturațiilor dentare, tratamente endodontice sau chiar extracția dentară ( în cazurile foarte grave).
În orice caz, este esențial să aduci copilul la un medic specializat în pedodonție în București cât mai devreme posibil. Un pedodont poate evalua starea dinților copilului și poate recomanda cel mai bun tratament, luând în considerare vârsta copilului și nivelul său de confort în cabinetul stomatologic.
Prevenirea cariilor la copii
- Prevenirea cariilor dentare începe cu stabilirea timpurie a unei bune rutine de îngrijire orală.
- În primul rând este recomandat evitarea consumului de zahăr, iar dacă totuși cel mic consumă ceva dulce, atunci este indicat spălatul pe dinți sau măcar clătirea gurii de câteva ori pentru a scăpa de resturile alimentare care se vor insera între dinți sau în locurile greu accesibile autocurățirii.
- Cel mai important mijloc de prevenție este și va rămâne periajul dentar, realizat de minim 2 ori pe zi, a câte 3-5 minute ședința. Trebuiesc curățați toți dințișorii, chiar dacă unii poate sunt atinși de procesul carios.
- Vizita la medicul pedodont nu trebuie să lipsească din rutină, fiind indicat un control și o ședință de igienizare dentară la fiecare 6 luni. Aceste vizite nu doar că permit pedodontului să depisteze și să trateze eventualele carii în stadii incipiente, dar ajută și la familiarizarea copilului cu mediul stomatologic, reducând anxietatea legată de vizitele ulterioare.
- Se recomandă prima vizită la un cabinet de pedodonție în București imediat după apariția primului dinte și nu mai târziu de primul an de viață al copilului.
Întrebări frecvente
-
De ce este importantă îngrijirea dinților de lapte, dacă aceștia vor cădea oricum?
Chiar dacă dinții de lapte sunt temporari, ei joacă un rol crucial în dezvoltarea orală și generală a copiilor. Ei ajută la formarea unui traseu pentru dinții permanenți și la dezvoltarea corectă a vorbirii. De asemenea, cariile netratate la dinții de lapte pot duce la probleme de sănătate serioase, inclusiv infecții și dureri de dinți.
-
Cum pot preveni cariile la copilul meu?
Prevenirea cariilor începe cu o bună igienă orală, periajul dinților de două ori pe zi și evitarea pe cât posibil a consumului excesiv de zahăr. De asemenea, este important să asigurăm un aport adecvat de fluor pentru întărirea structurii dinților. Vizitele regulate la un specialist în pedodonție în București permit identificarea precoce și tratarea cariilor înainte ca acestea să devină o problemă majoră.
-
Ce tratamente există pentru cariile la copii?
Depinzând de stadiul cariei, tratamentul poate varia de la fluorizarea dentară pentru remineralizarea smalțului dentar la realizarea de obturații dentare coronare sau chiar extracție, în cazurile severe. În orice caz, este esențial să aduci copilul la un medic pedodont cât mai devreme posibil pentru a evita complicațiile dentare.
-
Când ar trebui să încep să-l duc pe copilul meu la dentist?
Recomandarea generală este ca prima vizită la dentist să aibă loc după apariția primului dinte sau la vârsta de un an. Această vizită timpurie poate ajuta la identificarea oricăror probleme potențiale și poate ajuta copilul să se obișnuiască cu mediul stomatologic.
-
Ce pot face dacă copilul meu se teme de dentist?
Este normal ca un copil să aibă anxietate în legătură cu vizitele la dentist. Pentru a ajuta la gestionarea acestei anxietăți, este util să explicăm copilului ce se va întâmpla în timpul vizitei, să îl implicăm în discuții despre importanța îngrijirii dentare și să alegem un medic specialist care are experiență în lucrul cu copiii.
Îngrijirea dinților de lapte și prevenirea cariilor sunt esențiale pentru sănătatea orală și generală pe termen lung a copiilor. De aceea, este vital să aducem copilul la un specialist în pedodonție în București pentru controale regulate și îngrijire adecvată. Împreună, putem asigura un zâmbet sănătos pentru copilul tău, acum și pe viitor.
Vino chiar astăzi cu cel mic în Clinica Artistic Dent!
Echipa noastră vă așteaptă cu brațele deschise!
Lasă-ne un comentariu