Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Campania Zâmbește Sănătos

Campania „Zâmbește Sănătos”- educație sanitară prin întoarcerea la rădăcini.

 

„Tot secretul în viața noastră este arhetipul, modelul. Dacă aveți modele bune ne putem modela și noi.”, spunea Părintele Atanasie Ștefănescu. Pornind de la aceste vorbe, avem puterea de a schimba în BINE atât de multe, făcând pași mici, dar siguri. Și cel mai indicat este să fii model pentru copilul tău, pentru nepotul tău sau pentru elevul tău, conform zicalei „Bate fierul cât e cald.”

 

Știi cât de multe poți să-i oferi unui prichindel în numai 5 minute de vorba cu el? Îi oferi timpul tău (care e atât de prețios în zilele noastre), o vorbă bună și o încurajare (multor le lipsește afecțiunea parentală), un sfat sau mai multe.. iar recompensa e uriașă.

 

Pentru că sistemul educațional în România se bazează numai pe acumularea de informații (multe din ele se vor uita în următorii 2-3 ani), fără o aplicare a celor acumulate în anii de învățământ și fără a se pune accentul pe lucruri elementare care îți fac viața mai ușoară și mai sănătoasă, ne-am gândit să facem un mic pas în acest sens.

 

Câți dintre voi ați fost învățați să vă periați corect dinții în școala generală/ liceu? Cați dintre voi ați auzit vorbindu-se despre mijloacele auxiliare de igienă dentară (ața dentară, apa de gură) în timpul orelor de curs? Ați făcut vreun curs despre sănătatea dentară? Și ne mai mirăm că cei mici, adolescenți sau chiar adulți au atâtea probleme dentare. Spune drept, dacă știai cum să previi apariția cariilor, aplicai (cât de cât) ceea ce ai învățat? Mai ajungeai în stadiul actual în care te găsești?

 

Noi am făcut un pas mic în acest sens: ne-am decis să împărtășim o serie de informații (reguli de igienă orală) și să exersăm împreună periajul dentar cu mai multe grupe de copii, elevi din clasele 0-4 ai Școlii nr.1 din Comuna Plătărești, în cadrul campaniei „Zâmbește sănătos!”. „Nu contează de unde ești, contează educația pe care o primești!”, spune Mihaela Sima, directorul nostru igieno-sanitar, care a venit cu minunata ideea de a începe în școala primară, unde a învățat în urmă cu 10 ani. Întoarcerea sa la rădăcini, printre elevi și profesori, printre bănci și prin coridoare luminate de razele matinale ale soarelui, i-au trezit amintiri plăcute și s-a revăzut cu oameni dragi, oameni care ne-au primit cu brațele deschise la locul lor de muncă. Oameni simpli care pot deveni MODELE POZITIVE pentru copiii tăi doar dacă își doresc să cultive altruismul, încrederea și iubirea.

 

Ea s-a întors cu un scop precis în locul de unde a plecat, acela de a-i învăța pe alții ceea ce a învățat și ea, dându-le informația necesară pentru un viitor mai bun. Câți dintre noi se mai întorc de unde au plecat? Și pe deasupra să-i mai învețe și pe alții ceea ce au dobândit de-a lungul timpului?

 

Încărcați cu emoții pozitive (prima acțiune/ campanie de acest fel), cu daruri pentru „neastâmpărați”, am început prezentarea printr-un filmuleț animat ce arată care sunt prietenii dinților frumoși și ce anume se întâmplă dacă aceștia sunt neglijați – apar problemele dentare (tartru, carii etc.) evident! Cei mici au fost captivați de ceea ce au văzut, au pus întrebări și s-au distrat învățând cum anume să-și perieze corect dințișorii. Au fost atenți și receptivi! Au fost încântați că cineva se ocupă de ei și îi învață ceva ce NU SE PREDĂ în școli!

 

Nu ne vom opri aici! Vom continua ceea ce am început, ne vom extinde și vă invităm și pe voi să participați activ la acțiunile noastre! Fă parte din VIITORUL LOR!

 

Prin această educație timpurie a prichindeilor, am urmărit ca măcar 5% dintre ei să aplice ceea ce au învățat și să transmită și altora informația primită. Astfel, următorii vor învăța și ei, iar lanțul va continua, nemaiputând fi întrerupt. Dorim să schimbăm în BINE MENTALITATEA generațiilor viitoare, dorim să trăim în deplină armonie cu noi înșine, cu cei din jurul nostru și cu natura, dorim să fim UN MODEL și să vă determinăm și pe voi să fiți UN MODEL BUN DE URMAT pentru copilul vostru.

 

Dr. Sorina Plitea