Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Obturații dentare pe dinții frontali

obturatii dentare dinti frontali

 

Ciobirea unui dinte frontal poate fi o experienta traumatizanta. Un zambet frumos este cartea de vizita a unui aspect placut si de aceea multe persoane investesc in tratamente dentare costisitoare. Daca aveti un dinte frontal cariat, fracturat sau ciobit puteti repara aceasta situatie pe mai multe cai.

 

Retineti ca fiecare caz are specificul lui si tratamentul poate varia de la un pacient la altul – pentru o solutie personalizata va recomandam sa ne sunati pentru a face o programare.

 

In cele mai multe cazuri suntem capabili sa rezolvam problema intr-o singura vizita realizand o obturatie dentara (plomba) sau o fatetare directa, in cabinet, pe dintele respectiv. In cazul unui prejudiciu mai sever, un tratament corespunzator solicita mai mult timp –fatetare in laborator, coroana dentara.

 

Am avut un numar, nu tocmai mic, de pacienti (in special paciente) care nu mai zambeau de o perioada lunga de timp din cauza problemelor dentare pe dintii frontali. Acest fapt a facut ca acele persoane sa fie mai introvertite, triste, depresive, schimbandu-le starea psihica de zi cu zi. Consider ca, in cazul acestor persoane, le este afectata “CALITATEA VIETII”.  Din punctul meu de vedere, orice iti afecteaza calitatea vietii trebuie urgent eliminat pentru ca, “viata este scurta” nu este doar o vorba ci o REALITATE.

 

La ArtisticDent, la fiecare tratament stomatologic pe care il facem, plecam de la trei premize ce ne ghideaza in munca noastra:

  • functionalitate;
  • fiabilitate;
  • estetica.
     

Cauzele leziunilor dentare pe dintii frontali
 

Caria Dentara


Caria dentara este cea mai frecventa leziune a dintiilor frontali. Aceasta poate fi localizata pe fetele proximale ale dintelui (spre dintii vecini) sau pe fata vestibulara a sa (caria de colet). Din experienta mea, am observat doua tendinte:


  • pacientii care prezinta o carie dentara pe un dinte frontal, in general, vor avea carii la toti dintii frontali
  • cei ce nu au nici nu vor avea carii pe dintii frontali.
     

Desi putem invinovati genetica pentru aceste aspecte, retineti, ca in cazul cariei dentare avem de a face si cu o actiune bacteriana. Obiceiuri sanatoase de igiena orala, periajul dentar corect, vizitele regulate la medicul stomatolog- au un impact pozitiv asupra sanatatii bucale si a zambetului dumneavoastra fara cusur.

 

Fractura Dentara


Fractura dentara, datorata unui traumatism mecanic, este a doua cauza, ca si frecventa, a leziuniilor dintiilor frontali. Ea va fi tratata aproximativ la fel cu tratamentul cariei dentare.

 

Eroziunea Dentara

 

Eroziunea dentara este un alt tip de leziune dentara si este frecventa la persoanele ce consuma citrice in mod excesiv.

Metode de tratament pentru leziunile dintilor frontali

Obturatia Dentara

Este cel mai frecvent si in acelasi timp cel mai minim invaziv tratament ce se realizeaza asupra dintilor frontali.

 

Tehnica

  • Se anesteziaza dintele vital;
  • Se indeparteaza tesutul dentar afectat de carie sub controlul unei substante care se numeste Caries Detector. Aceasta substanta te ajuta in doua feluri: A. Esti sigur ca nu mai ramane nici o urma de carie, B. Nu te atingi de structura dentara sanatoasa din jurul cariei;
  • Se creeaza, in pertetii sanatosi restanti, niste micro gaurele (adancimea de 70 microni) cu ajutorul unei substante denumite demineralizant dentar;
  • Se aplica bonding-ul, care este o structura moleculara ce arata ca un om cu doua maini, una dintre ele va intra in acele microgaurele iar cealata va intra in structura compozitului (materialul de obturatie). Astfel se va creea o lipitura chimica intre compozit si structura dentara, neexistand riscul ca plomba sa cada.
  • Se va aplica compozitul de culoarea dintelui (exista o varietate foarte mare de culori ceea ce ne permite sa facem plomba exact la culoarea dintelui);
  • Se finiseaza si se polisheaza aceasta obturatie.

 

Avantaje

Noi recomandam aceasta tehnica in majoritatea cazurilor, chiar si in unele cazuri cu distructii foarte mari ale stucturii dentare deoarece:

  • oricand in viitor aceasta obturatie poate fi transformata intr-o fateta dentara/coroana in laborator, dar daca oricandul acesta va fi peste 10 ani
  • acest dinte va mai fi natural inca 10 ani
    gingia dimprejurul dintelui va prefera intodeauna sa se aseze pe smalt decat pe ceramica
  • costurile mai reduse
  • timp mai scurt de realizare a tratamentului.
obturatii dentare dinti frontali

 

Fatetarea directa in cabinet

  • Este o tehnica ce se foloseste in special in cazul fracturilor dentare si consta in:
  • Se anesteziaza dintele vital;
  • Se indeparteaza caria (daca exista), se indeparteaza marginile anfractuoase de smalt (acele mici ciocuri de smalt care “zgarie la limba”;
  • Se creeaza un mic prag de 0,5-0,8 mm  in jurul zonei de fractura;
  • Se modeleaza din compozit forma muchiei incizale a dintelui (binenteles la culoarea structurii dentare a pacientului);
  • Se finiseaza si se polisheaza aceasta recontructie din compozit.

 

Avantaje

  • tehnica minim invaziva asupra tesuturilor dentare;
    timp de lucru scurt (o singura sedinta la stomatolog);
  • costuri scazute;
  • oricand, aceasta reconstructie poate fi transformata in fatetare sau coroana in laborator.
     

Dezavantaje

  • Rezistenta ceva mai scazuta in timp.
     

Aici, as vrea sa precizez ca fatetarile directe in cabinet realizate in cadrul clinicii ArtisticDent au o garantie minima de 5 ani. (Aceasta perioada varieaza in functie de cazul clinic si poate ajunge pana la 10 ani).

 

Recomandam aceasta tehnica in special datorita primului avantaj al tehnicii, despre care am discutat.

Restaurari Indirecte Ale Dintilor Frontali
 

A. Fatetarea Indirecta in Laborator


Solide si rezistente, acest tip de reconstructii sunt recomandate in situatiile in care un  dinte frontal nu mai are suficienta structura dentara sanatoasa de care sa ne lipim cu o obturatie din compozit dar totusi cazul nu necesita o coroana dentara.

 

Sunt invelisuri subtiri, aplicate pe frontul dintelui. Ele transforma dintii frontali cariati, fracturati, ciobiti, patati  in niste dinti cu forma si culoare cat mai aproape de natural.

 

B. Coroane Dentare


Coroanele dentare sunt “capace” din ceramica (popular spus “portelan”), cu aspect cat mai aproape de natural, realizate in laboratorul de tehnica dentara. Pot fi folosite cu scop de rezistenta cat si estetica, pentru a imbunatati aspectul dintilor. Se folosesc in general la dintii ce au fost devitalizati (li s-a scos nervul).

 

Despre aceste restaurari indirecte, pentru a detalia tehnicile si rezultatele, voi reveni cu un articol pe viitor.

 

Reconstructiile pe dintii frontali sunt unele dintre cele mai dificile aspecte ale meseriei noastre. Materialele folosite in lucrarile dentare sunt de foarte buna calitate dar nimic nu se compara cu smaltul dentar.  Asa ca, recomandarea noastra este sa aveti grija de dintii dumneavoastra. Si aici ma refer la igiena dentara buna, controale periodice la stomatolog si sa apelati la medici stomatologi calitativi.

 

Efectuarea de obturatii pe dintii frontali este o provocare.  Sa repari un dinte frontal si sa ii oferi o nuanta asemanatoare celorlalti dinti naturali necesita profesionalism si competenta. Materialele dentare reflecta lumina diferit fata de dintele natural; de asemenea dintele are diferite nuante de la gingie si pana la varf: acest gradient de culori este dificil de obtinut.

 

Cu toate astea va asiguram ca la noi in clinica veti avea parte de cele mai bune si experimentate “maini”; cele mai bune materiale dentare; cele mai bune optiuni de tratament sub coordonarea Dr. Sorin Gageanu.

 

In incheiere as dori sa va transmit parerea unei paciente a clinicii noastre despre afectarea psihica ce o implica dintii frontali “urati”.

 

“Pierderea, lipsa dintilor nu mi-a provocat doar durere fizica ci si psihica. Incepusem sa evit sa mai ies cu prietenii, evitam lumea nou intalnita. Stateam tot timpul cu teama ca poate cineva va spune ceva amuzant, imi va veni sa rad si atunci se va vedea ca imi lipsesc dinti. Increderea, stima de sine s-au redus semnificativ. Am doar 26 de ani si abia acum invat cum e sa zambesti si sa razi.” Mihaela A. – pacient.

 

Concluzii:

  1. NU lasati ca dintii dumneavoastra sa va scada nivelui CALITATII VIETII dumneavoastra!!!!
  2. Alegeti inteligent clinica si medicul stomatolog unde va tratati dintii!
  3. Ganditi-va la fiabilitatea unui tratament stomatologic!
  4. Nu va bucurati prea tare ca ati gasit un cabinet unde o obturatie (plomba) costa 50-100 RON- consecintele unei lucrari deficitare si frustrarile viitoare nu merita un astfel de compromis!
     

Va doresc o CALITATE A VIETII foarte ridicata!

 

Cu multa stima,

 

Dr. Sorin Gageanu

Iată ce am făcut pentru pacienții noștri